Разпети петък е!

Днес е Разпети петък – най-тъжният ден за християните, когато Божият син Исус Христос е разпънат на кръста. На днешния ден православната църквата припомня пътя към Голгота и срещата със смъртта. Вечерта във всички православни храмове в страната се отслужва Опело Христово.

Скръбните богослужения в най-тъжния ден от годината за православните християни проследяват издаването на присъдата, разпятието и погребението на Божия син, приел върху себе си греховете на цялото човечество.

Заради предприетите противоепидемични мерки тази година поклонението пред светата Плащаница ще става без тя да се целува и докосва. Също така няма да се минава под нея, както повелява църковната традиция, спазвана в България и Гърция. Светата Плащаница, символизираща погребаното Христово тяло, ще бъде изнесена в средата в храма, а вярващите ще могат единствено да се прекръстят и поклонят пред нея.

Също така цветя и здравец в църквите няма да се раздават. От Светия Синод призовават вярващите да посещават храма задължително с предпазни маски, както и да спазват разстояние един от друг.

На този ден, изпълнен със страдания и безнадежност, богомолците спазват строг пост.

Източник: https://www.marica.bg/balgariq/razpeti-petak-e-eto-kakvi-sa-obichaite-i-poveriqta-na-tozi-den

Сподели публикацията:
Scroll to Top